Historien om den hvide ost er 5.500 år gammel

Historien om den hvide ost er mindst lige så gammel som vores civiliserede samfund. De første civilisationer opstod langs de store floder Tigris og Eufrat i Mesopotamien, og der er ingen tvivl om, at man har kendt til fremstilling af ost i disse samfund. Den hvide ost nævnes første gang på skrift i Homers Illiaden, hvor osten står på menuen hos ingen anden end Odysseus.

Som alle forbrugsgoder, med en lang historie bag sig, er den hvide ost opstået af et ægte behov. Nemlig de oprindelige hyrders behov for at konservere og opbevare dyrenes mælk på vandringerne i det varme klima. Det var før lerkrukkernes tid, og dengang brugte hyrderne dyremaver til opbevaring af mælken. De naturlige enzymer, der fandtes i mavesækken fik mælken til at syrne, så den kunne holde længere. Siden fandt hyrderne ud af at forarbejde mælken til ost og efterfølgende opbevare den i saltlage for endnu længere holdbarhed.

En ost der vil frem i verden

Fremstillingsteknik og handel med ost breder sig i takt med, at befolkningen vokser. Og den hvide ost bliver snart et basalt fødemiddel, der nydes morgen, middag og aften af alle fra kongesønner til beduiner i hele det mellemøstlige område. Nærmere betegnet det område, der er omfattet af det østromerske rige, senere det byzantinske imperium.

År og århundreder går og den hvide ost styrker sin eksistensberettigelse og sikrer sig en fast plads i alverdens køkkener.

Danmark ser lyset i 1950’erne

I 1950’erne ser man i Danmark en eksportidé i at fremstille hvid ost til Mellemøsten. I 1960’erne inviteres de første tyrkiske gæstearbejdere til Europa, hvilket får efterspørgslen på hvid ost til at vokse. Først i forbindelse med charterturismens udbredelse får de danske og nordeuropæiske ganer for alvor smag for den hvide ost, og begynder at efterspørge ostetypen til den hjemlige salatskål.

Et hvidt begreb

Siden er produktudviklingen gået stærkt. Hvid ost er meget mere end feta, og salatost kan bruges til meget andet end salat. Hos NORDEX FOOD eksperimenterer vi med forskellige hvide ostetyper fra egyptisk til tyrkisk. Der arbejdes med smage og lager – krydderier og opskrifter. Resultatet er Nordeuropas bredeste sortiment af hvide oste – fra de mest kendte salatost-typer til mere ukendte og nyere ostetyper. Og fra oste, der kan bages, steges og røres op til snackoste, der kan sættes direkte på bordet.

Alle sammen baseret på en over 5.500 år gammel god idé.

Se også tidslinjen her

 
 
 
 
  
NORDEX FOOD A/S - Nordre Ringgade 2 - DK-9330 Dronninglund - Denmark - Phone: +45 96 47 15 00
design by 1spire.dk
Vi er en kreditværdig virksomhed baseret på Bisnodes kreditvurderingssystem. Vurderingen er foretaget ud fra en mængde forskellige beslutningsregler. Oplysningerne bliver opdateret dagligt via Bisnodes database. Kreditvurderingen af virksomheden er således altid aktuel.